Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες. Η Ελλάδα χάνει ένα πολύ σημαντικό πλούτο!
κραυγη στον ανεμο
Οι ελληνικές θάλασσες κρύβουν πολύ περισσότερους θησαυρούς από όσους φανταζόμαστε.
ελευθεριες στην ευρωπαικη ενωση
Η τυχαία συνάντησή μας με ένα ζευγάρι δελφινιών μας γεμίζει χαρά και ανοίγει παράθυρα σε έναν άγνωστο κόσμο που βρίσκεται κάτω από το νερό.
«Οι ελληνικές θάλασσες παρουσιάζουν έναν απρόσμενο πλούτο, μία ξεχωριστή βιοποικιλότητα, σε ότι αφορά τα είδη κητωδών» λέει στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» ο Αλέξανδρος Φραντζής, επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος». Κητώδη είναι τα δελφίνια, οι φάλαινες, οι φυσητήρες, οι φώκαινες και μερικά ακόμη συγγενικά τους είδη.
leroy merlin χριστουγεννιατικα
Κι όμως (και) αυτός ο πλούτος απειλείται.
«Τα κητώδη δεν είναι σε καλή κατάσταση. Καθώς είναι κορυφαίοι θηρευτές μέσα στη θάλασσα, αποτελούν έναν από τους δείκτες της περιβαλλοντικής υγείας των θαλασσών, εκφράζοντας τελικά τη συνολική περιβαλλοντική υποβάθμισή τους. Οι απειλές αυξάνονται, όπως για παράδειγμα η αυξημένη κυκλοφορία των πλοίων και εν γένει σκαφών, καθώς και η ηχορύπανση που αναπτύσσεται.
Η σύγκρουση με σκάφος αποτελεί βασική αιτία θανάτου για τους φυσητήρες. Η προοπτική εξορύξεων στην ευρύτερη περιοχή δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία» σημειώνει ο κ. Φραντζής.
Επιπλέον, το κοινό δελφίνι δυσκολεύεται να βρει τροφή, λόγω της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων, ενώ το ζωνοδέλφινο έχει πληγεί εδώ και δυο δεκαετίες από έναν ιό.
Σύμφωνα με ερευνητές, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ζωνοδέλφινου συνδέεται με τη ρύπανση από τα PCBs (τύπος χλωριωμένου αρωματικού υδρογονάνθρακα, που έχει απαγορευτεί πλέον, αλλά είχε μεγάλη χρήση και ανιχνεύεται στο περιβάλλον).
Μεγάλη απειλή για τους ερευνητές του Ινστιτούτου «Πέλαγος» αποτελούν τα πλαστικά που βρίσκονται στη θάλασσα και ειδικά οι πλαστικές σακούλες που καταπίνουν τα κητώδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, το 66% των φυσητήρων στην Ελλάδα έχει πλαστικά κατάλοιπα στο στομάχι.
Σε άλλη περίπτωση είχαν βρει σακούλες από οικοδομικά υλικά, καθώς και πολύ μεγάλα από δίχτυα (μήκους πάνω από 2,5 μέτρα), που χρησιμοποιούνται σε θερμοκήπια. Τα πλαστικά απορρίμματα που πέφτουν στη θάλασσα δεν πλήττουν μόνο τις φάλαινες, αλλά και τα δελφίνια (έχει βρεθεί και σταχτοδέλφινο σε ανάλογη κατάσταση), τις φώκιες κ. λπ.
Δύο σοβαρά προβλήματα
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών εντοπίζουν δύο σοβαρά προβλήματα:
Το ένα είναι η τεράστια χρήση του πλαστικού. Το δεύτερο είναι οι χωματερές και οι ΧΥΤΑ σε περιοχές κοντά στις ακτές, από όπου με ισχυρούς ανέμους και νεροποντές πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα. «Απαιτείται δραστική μείωση και κατάργηση της χρήστης πλαστικής σακούλας, με ταυτόχρονη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων», τονίζει ο κ. Φραντζής. Τα αναγκαία αυτά μέτρα δεν αφορούν μόνο τα κητώδη, καθώς πλαστικές ίνες έχουν ανιχνευθεί σχεδόν στο σύνολο των ψαριών που καταναλώνουμε.
Διαβάστε επίσης:
Η είδηση σας αφορά ΟΛΟΥΣ: Πώς μπορείτε να πάρετε μέσα στον Αύγουστο 1.000 ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου