Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

χιτ λετζερ

ΕΛΑΣ: Ελεγχόμενη η κατάσταση στο μεταναστευτικό

«Η κατάσταση στο μεταναστευτικό είναι ελεγχόμενη από την Αστυνομία και το Λιμενικό, ενώ δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί η συνδρομή του στρατού, ακόμα και αν αυξηθεί η εισροή μεταναστών και προσφύγων» τονίζει η προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, σε αποκλειστική συνέντευξή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.


Η κ. Τσιριγώτη θεωρεί πως η συνδρομή του Στρατού για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν πολύτιμη, αφού συνεισέφερε τόσο στο συσσίτιο των προσφύγων και μεταναστών, όσο και σε τεχνικά μέσα. Εχει βοηθήσει στο στήσιμο των σκηνών, αλλά και όπου αλλού έχει απαιτηθεί.


ιταλικο εστιατοριο μυλος θεσσαλονικη



  • Καιρός: Η «Χιόνη» κυκλώνει» την Ελλάδα – Καταιγίδες, χιόνια και τσουχτερό κρύο – Πού θα το στρώσει


Σχετικά με το αν θα χρησιμοποιηθεί ο Στρατός στα εξωτερικά σύνορα ή οπουδήποτε αλλού στο εσωτερικό της χώρας, η κ. Τσιριγώτη ξεκαθαρίζει ότι είναι καθαρά μια πολιτική απόφαση, που πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει, γιατί δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενη, τόσο από εμάς, ως Αστυνομία, αλλά και από το Λιμενικό.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ταυτοποιούνται καθημερινά 3.000 άτομα στα νησιά, ενώ θεωρεί ως κυριότερο πρόβλημα την έλλειψη χώρων πρώτης υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.


χιτ λετζερ

Η κ. Τσιριγώτη αναφέρει ότι «Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη χώρων πρώτης υποδοχής. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που αφορά όλα τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αφού είναι μικρά και δεν υπάρχει ένας χώρος που θα μπορούσε, τόσο η πρώτη υποδοχή όσο και εμείς, να μεταχειριστούμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».


τροχοσπιτα μεταχειρισμενα ραπτοπουλος

«Το φαινόμενο της μεγάλης εισροής προσφύγων και μεταναστών, το αντιμετωπίζει η χώρα μας για πρώτη φορά. Είναι βέβαιο ότι κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο. Παρ΄ όλα αυτά, με πολύ φιλότιμες προσπάθειες, τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και του Λιμενικού, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της Υπατης Αρμοστείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, προσπαθούν με τον καλύτερο τρόπο να διαχειριστούν αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο. Η εμπειρία μέχρι τώρα, τόσο στη Λέσβο, όσο και στην Κω, έχει δείξει που είναι οι ατέλειες, σε τι μπορούμε να βελτιωθούμε και τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο» αναφέρει.

Η Frontex και οι επιχειρήσεις

Η κ. Τσιριγώτη δηλώνει πως η συνεργασία με τη Frontex είναι πολύ καλή. Όπως αναφέρει: «κατά διαστήματα αναπτύσσονται διάφορες επιχειρήσεις στα χερσαία σύνορα της χώρας. Αναπτύσσεται η επιχείρηση «Ασπίδα», που αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συνοριοφύλακες, τόσο από τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και από την Ελλάδα. Υπάρχουν τα τεχνικά μέσα, όπως είναι τα ελικόπτερα ή τα οχήματα για την ξηρά, ενώ ταυτόχρονα στα νησιά αναπτύσσεται η επιχείρηση «Ποσειδώνας». Η επιχείρηση αυτή ήταν της τάξης της χρηματοδότησης πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Και από τότε που αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο αυτό, της μεγάλης εισροής μεταναστών και προσφύγων, αυξήθηκε σε δεκαοκτώ εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, όταν θα έχουμε πλήρη ανάπτυξη της επιχείρησης, αυτή θα γίνει τόσο στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, όσο και στο χερσαίο μέρος των νησιών. Ετσι, θα έρθουν περισσότεροι συνοριοφύλακες, για να μπορέσουν να βοηθήσουν το έργο της Αστυνομίας και ταυτόχρονα τα τεχνικά μέσα στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα. Επιπλέον, μην ξεχνάμε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πρότασή της θα εφαρμόσει τα hot spot σε όλα τα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών. Κάτι που θα είναι μεγάλη βοήθεια για μας, γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως είναι η FRONTEX, η Europol, ο EASO, που είναι για το άσυλο, θα στείλουν εκπροσώπους τους και θα βοηθήσουν συστηματικά και εμάς και το Λιμενικό. Υπάρχει βοήθεια από εκπροσώπους της FRONTEX, που συνεισφέρουν ως ταυτοποιητές, ακόμα και ως διερμηνείς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου