Μια βραδιά για ρομαντικούς «λουσμένη» με το φως του φεγγαριού - Ανοιχτό το Αστεροσκοπείο Αθηνών και αρχαιολογικοί χώροι για όσους θέλουν να απολαύσουν το θέαμα.
Δυο μοναδικά αστρονομικά φαινόμενα φωτίζουν τον Αυγουστιάτικο ουρανό σήμερα Δευτέρα 7 Αυγούστου και δημιουργούν ένα σπάνιο θέαμα.
Δείτε εδώ την έκλειψη:
λαχανικα με βιταμινη κ
Στον αποψινό ουρανό «συνυπάρχουν» Πανσέληνος και μερική έκλειψη της σελήνης. Η έκλειψη έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 21:22 ώρα Ελλάδας και η σαγηνευτική πανσέληνος στις 22:11.
πισινες εξωτερικου χωρου τιμες
γρηγοριος θεολογος
Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει είτε με γυμνά μάτια, είτε με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ μπορείτε να φωτογραφήσετε ακόμα και με απλή φωτογραφική μηχανή.
Συνολικά 115 αρχαιολογικοί χώροι έμειναν απόψε ανοιχτοί για το κοινό που θέλησε να απολαύσει τη λάμψη του φεγγαριού.
Η σκιά της Γης κάλυψε περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, από την Ελλάδα, η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης. Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης, καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, έμεινε από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επισκέπτες που θέλησαν να παρατηρήσουν τη Σελήνη και την μερική έκλειψή της.
Μάλιστα, προβλέφθηκε και εξειδικευμένο προσωπικό για να απαντήσει στα ερωτήματα των επισκεπτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό φεγγάρι ονομάζεται Φεγγάρι του Οξυρύγχου και το όνομά του δόθηκε από τους γηγενείς κατοίκους της Αμερικής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, κατά τους αρχαίους χρόνους δεν χώριζαν το χρόνο σε μήνες όπως αργότερα με το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Μετρούσαν λοιπόν το χρόνο δίνοντας ένα όνομα σε κάθε Πανσέληνο για να χωρίζουν τις εποχές και τους σεληνιακούς μήνες.
Τα ονόματα βασίζονται σε μια δραστηριότητα ή σε ένα γεγονός που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη περίοδο.
Έτσι, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομαζόταν Φεγγάρι του Λύκου, του Φεβρουαρίου Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου είναι το Φεγγάρι του Σκουληκιού (όταν εμφανίζονται τα πρώτα πτηνά των οποίων η τροφή είναι τα σκουλήκια), του Απριλίου Ροζ Φεγγάρι από ένα μικρό λουλούδι που ανθίζει τον Απρίλιο στη Βόρεια Αμερική, του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, από την ολάνθιστη φύση, του Ιουνίου Φεγγάρι της Φράουλας , αφού τότε ωριμάζει το αγαπημένο φρούτο, του Ιουλίου Φεγγάρι της Αστραπής, από τις καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου Φεγγάρι του Οξύρυγχου, του Σεπτέμβρη Φεγγάρι της Συγκομιδής, του Οκτώβρη Φεγγάρι των Κυνηγών, του Νοέμβρη Παγωμένο Φεγγάρι και του Δεκέμβρη Κρύο Φεγγάρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου